Welkom in de geschiedenis van de eerste 11 jaar van het bestaan van CV De Dwarsliggers. De vele duizenden mensen die de afgelopen 22 jaar via de verkeerslichten bij de Harderwijkerweg zijn overgestoken naar "Zwembad Coldenhove" zullen vast niet meer beseffen dat deze verkeerslichten mede tot stand zijn gekomen door de Dwarsliggers. Dit hoogtepunt sloot de eerste 11 jaar succesvol af. Als je terug kunt kijken en je beziet deze periode, is het toch wel schitterend te mogen concluderen dat de pasgeboren baby van toen nu als een volwassen mens in Eerbeek rond kan lopen. Nu, met veel actieve leden, toen klein, jong en onervaren maar wel met een wil in het jonge koppie om er wat van te gaan maken. Geluk moet je altijd hebben, dus ook bij de Dwarsliggers hadden we het geluk om altijd weer tegen mensen aan te lopen die het leuk vonden om iets in de vereniging te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan... Bestuur samengesteld, huishoudelijke reglementen en statuten opgevraagd bij bevriende verenigingen en diverse malen bij Kamer van Koophandel geweest om alles op de formele rails te krijgen. En niet te vergeten werd de Raad van Elf gevormd.
En toen carnaval vieren
Toen dit allemaal achter ons lag, wilden we uiteraard ook Carnaval gaan vieren. Chris Willemsen was onze eerste prins en de opkomst toen was gewoon een kwestie van binnenkomen en je laten bewonderen door een 40-tal toegestroomde enthousiaste carnavalvierders. Een verloting was vanaf dat moment wel een vast onderdeel van het avondprogramma om wat extra geld binnen te krijgen. De eerste 2 jaar begon onze optocht op het Oranje Nassauplein, we huurden een koets met paarden en trokken daarmee door oud Eerbeek. We zagen wel wie meedeed aan de optocht. Bakker Tabor met zijn bruine bakkerswagen in ieder geval en een Volvo van Schotpoort met een bloemstuk op het dak (wat, geen reclame in de optocht?). Na deze optocht op zondag gingen we rond 16.00 uur snel naar Nijk terug om de kelen te smeren om vervolgens 's avonds met een klein groepje richting Apeldoorn te vertrekken om daar verder carnaval te vieren. Carnavals Sociëteit Marca Appoldro zal bij velen nog een glimlach op het gezicht toveren! Toen de maandag... We verveelden ons eigenlijk, gelukkig hoorden wij dat er bij de Oude Ruysch in Lieren Frühschoppen was, wij daarnaar toe. Argeloos als we waren, dachten wij daar te gaan ontbijten. Niets was minder waar: een bandje, veel bier en veel plezier. Weer wat geleerd! Zeker toen Guus van der Ploeg, samen met zijn maatje Jan den Hertog, om de hoek kwam kijken, kwam er steeds meer lijn in de structuur van onze vereniging. Hierdoor veranderde de zondagavond in Apeldoorn in ons eigen welbekende en vertrouwde Bielzenbal en gingen we zelf deze avond er vol tegen aan. Het Frühschoppen zetten we vanaf toen voort in De Korenmolen met aansluitend het boerenkool eten.
Het 55 plus carnaval
Toen weer iets nieuws! Bejaardencarnaval ofwel het senioren- en mindervalidencarnaval. Tegenwoordig heet dit Carnaval 55 plus. In dit seizoen 1983-1984, toen Henny ter Hove prins carnaval was, gingen we met een groep naar de vrolijke Frans in Oeken waar Eerbeekse bejaarden carnaval vierden. In een vlammende toespraak zei Hoogheid Henny: "Volgend jaar komen jullie allemaal 'bie mien' in Spoorzicht, het vroegere "Nijk". Henny heeft woord gehouden en het resultaat is bekend. Mede dankzij de voortzetting van dit initiatief door zijn zoon Tommy ter Hove bezoekt men nog steeds graag dit Carnaval 55 plus. Het feest op zaterdagmiddag met zijn gratis hapjes en drankjes, gezellige muziek, optreden van artiesten en indien nodig gratis vervoer.
Het sociale carnaval
Met het bejaardencarnaval werd de bouwsteen gelegd voor het 'Sociale carnaval' in Dwarsliggersdörp. We kennen het nu met het aanbieden van een bloemetje tijdens de bezoeken aan senioren en zieken in Dwarsliggersdorp alsmede in verpleeghuizen en verzorgingstehuis 'De Beekwal'. Vroeger gingen we ook nog de 'binnenlanden' van Eerbeek in om daar een bloemetje te brengen aan zieken en bejaarden. De wet op privacy bestond toen nog niet. Velen van ons bleken trouwe bruine hondenogen te hebben, want we werden bijna overal zomaar binnengelaten.
Het locomotiefjesbal en de Carnadisco
Kindercarnaval, het huidige Locomotiefjesbal, werd in de beginjaren op zaterdag- of dinsdagmiddag gevierd afhankelijk van de vakantieperiode. Zeker in het begin werden de kinderen die Prins en Prinses wilden worden zo uit het publiek gehaald. Later werd dit met meer beleid en overleg gedaan en op voorhand gevraagd op de basisscholen. Op een bepaald moment was men binnen de vereniging van mening dat de wat oudere kinderen bij het carnaval vieren ietwat buiten de boot vielen. Zo ontstond de Carnadisco voor de jeugd van 11 tot 16 jaar. Een gezellig feest op de vrijdagavond tussen zeven en tien uur. Voor redelijke prijzen zijn dan consumpties verkrijgbaar, maar alles is alcoholvrij.
Nog twee minuten
De raad van Elf is binnen de vereniging altijd een belangrijk instrument gebleven. Vroeger had de groep veel meer vrijheid en werden er ad hoc leuke uitstapjes bedacht. Zo ook die ene keer dat wij besloten steken in Amsterdam te gaan kopen. Dat, in combinatie met de interland bezoeken Nederland-Polen. Goed plan, grote stad met veel bezienswaardigheden. Ondergetekende vertelde dat we om 01.00 uur weer naar huis zouden gaan. U begrijpt het al, op dat tijdstip misten we er een paar. Maar gelukkig in de buurt van Amersfoort werden we ingehaald door de taxi die de verloren zonen weer bij de bus afleverde. Eind goed al goed. Hoe leuk dit soort anekdotes ook zijn, we begrepen al snel dat we toch met een steeds groeiende vereniging de zaken beter en strakker moesten regelen. Zo geschiedde en de kreet "Nog twee minuten" doet het dan nu ook nog steeds erg goed. De kroegentocht op vrijdagavond, vooral het vele lopen zal bij velen zijn blijven hangen. Wat te denken van Spoorzicht, Café Olyslag, De Heideroos, Het Putje, De Korenmolen, deze helle tocht werd uiterlijk onbewogen te voet afgelegd. In latere jaren gingen we met de huifkar van Bennie Sanders uit Loenen en werden ook verder afgelegen kroegen zoals De Bok in Hall, De Breukelaar, Den Eikenboom in Loenen en Sportcafé de Boehle met een bezoek vereerd. We denken met weemoed terug aan dit inmiddels ter ziele gegane kroeggebeuren. Café Olyslag had geen biertap maar wel diverse biermerken in de aanbieding. Als je een plasje moest plegen kon je dit buiten doen, in de heg. Nu natuurlijk niet meer van deze tijd en tegenwoordig gaat het je ook nog geld kosten.
Dansgarde en Jeugdraad
Weet u nog? De eerste dansgarde ... De Emajo Girls! Later omgetoverd tot 'De Lorries'. Met het klimmen der jaren zorgden zij er tijdig voor dat er opvolgsters kwamen door de oprichting van de Railrunners, de Wishles en de Stoomlockjes. Zowel de Prinsen als de Jeugdprinsen met hun hofhoudingen mochten en mogen zich vereerd voelen dat zij in het carnavalsseizoen worden begeleid door een aantal charmante jongedames, die het hele jaar door in training zijn, om hun fraaie danskunsten te kunnen vertonen. Wat later dan de dansgardes kwam er ook een Jeugdraad van Elf. Zoals hun grote voorbeeld de Hoogheden ondersteund, doen zij dit de Jeugdhoogheden. Daarnaast zijn er voor hen natuurlijk ook de plezierige kanten van het carnavalsfeest. Zo krijgen sommige dansgardes het voor elkaar dat de jeugdraad samen met hen een optreden verzorgt.
Officiële opening
De eerste keer dat op de vrijdagavond de Burgemeester het carnaval opende, was voor ons een hele eer. Die eerste maal deed Burgemeester mevrouw van den Bosch-Brethouwer dat, waarbij zij ons veel plezier en succes toewenste. De daarop volgende jaren voldeden alle burgemeesters graag aan ons verzoek, de 'sleutel' van Eerbeek op te bergen en die van Dwarsliggersdorp te overhandigen aan de Prins van dat jaar. De laatste jaren vindt de 'sleuteloverdracht' plaats door onze huidige burgemeester de heer Niels Joosten. Evenals een aantal van zijn voorgangers doet hij dat veelal in een carnavaleske toespraak, vol met spitsvondigheden, zowel gebaseerd om het gemeentelijke gebeuren als op onze vereniging. Dat het ons ernst is om goede contacten te onderhouden met onze burgervader blijkt wel uit het feit dat hij tijdens deze avond wordt begeleid door enkele charmante dames van de ontvangstcommissie die ervoor zorgen dat hun gast niets overkomt en zodat hij weer veilig thuis komt.
Het Olde Wievenbal
Het Olde Wievenbal deed zijn intrede. Deze activiteit kwam overgewaaid uit Duitsland doordat Evert Geerligs, de vader van Albert, dit had gezien en dit doorvertelde aan Ria Berends op Camping Coldenhove. Dat hield bij ons in: dat op donderdagavond de broekspijpen van de mannen afgeknipt worden als zij het waagden binnen te komen. Verder gingen deze Olde Wieven op dinsdagmiddag over de markt en daarna naar Bar 't Putje. Nog steeds wordt op de donderdagavond vóór het grote weekend dit bal gehouden. Meestal voorafgegaan door een gezamenlijk etentje van de verklede dames in een restaurant in de omgeving.
De club van 111
In 1987 werd met de oprichting van de Club van 111 de eerste aanzet gegeven om jaarlijks gelden bijeen te brengen voor het 'Sociale carnaval'. De Club van 111 bestaat uit mensen, bedrijven en instellingen die, door middel van sponsoring, helpen de kosten van dat sociale gebeuren te dragen. De naam van de club is gebaseerd op de oorspronkelijke jaarlijkse bijdrage van 111 gulden, na het verdwijnen van dat betaalmiddel bedraagt de donatie 55 euro. Wij prijzen ons gelukkig met het feit dat het aantal deelnemers toch nog regelmatig groeit.
De Activiteitencommissies
Naast sponsoring door de Club van 111 zijn vanaf 1992 vele vrijwilligers van de Dwarsliggers in de zomer en in de winter, zelfs 's avonds en 's nachts, in touw geweest om alle onderdelen van het Sociale Carnaval in Dwarsliggersdorp geldelijk mogelijk te maken en te houden. Zij ontplooiden een groot aantal van die activiteiten met ondersteuning van en in samenwerking met de 'Ondernemersvereniging Eerbeek' (OVE)
De Optocht
De jaarlijkse optocht is nog steeds een fantastische happening in het dorp. Veel deelnemers, heel veel leuke en nieuwe ideeën, veel toeschouwers, de meest prachtige creaties en nog altijd is het feest in Spoorzicht direct na de optocht een waar Carnavalsspektakel. Wat tegenwoordig eerder regel is dan uitzondering is het feit dat er speciale artiesten hun opwachting maken. We denken hierbij nog aan de groep A-4, vier jonge, knappe mannen uit de omgeving Nijmegen die ons een half uur kwamen vermaken. Zelfs Ria Valk heeft nog bij ons opgetreden. De toenmalige president begeleidde haar door een haag van bewonderaars naar het podium in de zaal. Henk Pleket, alleen of als het duo 'De Havenzangers', kwam haast traditioneel een half uurtje aanwippen. Historisch is het feit dat onze voorzitter meldde dat De Havenzangers waren aangekomen op de parkeerplaats. Dit bericht werd in de zaal omgeroepen en zo'n duizend man drong naar voren. Wat bleek, ze waren het niet, ze zaten namelijk in een andere auto. Dat werd ook zo aan de menigte gemeld en gelukkig onder luid gejuich en gelach geaccepteerd. Maar tien minuten later kwamen ze toch, eind goed al goed! Zelfs de Twee Pinten uit Brabant, dat was tijdens het Carnavalsseizoen jarenlang het meest bekende zangduo van Nederland, heeft Spoorzicht op zijn kop gezet.
De verenigingsnaam, het Bielzenproatje en de Krante
Al vele, vele jaren lagen er in Eerbeek dwarsliggers, onderling verbonden door de rails. Daardoor bleven de dwarsliggers op hun plaats en vormden zo één geheel. De naam die 33 jaar geleden gekozen werd voor de nieuw te vormen carnavalsvereniging werd "De Dwarsliggers". Op meerdere manieren symbolisch en zeer toepasselijk. De vereniging vormt de rails die alle Dwarsliggers met elkaar verbindt en tot iets leidt. De naam leende zich daarnaast ook uitstekend voor aanverwante naamgeving binnen de vereniging. Al snel bleek dat nieuwsgarig en verspreiding steeds belangrijker werd. Het begon met plakken en knippen totdat een eenvoudig boekje het levenslicht zag en in de brievenbus werd gedeponeerd. In een later stadium werden de verenigingsactiviteiten door onszelf gebundeld. Een extern bureau ging vervolgens advertenties ophalen bij winkeliers in Eerbeek en zorgde daarna ook voor de verspreiding. Al vele jaren kennen we nu alweer ons 'Bielzenproatje', het blad dat een paar keer per seizoen bij geïnteresseerden op de deurmat valt. Daarnaast natuurlijk de 'Dwarsliggersdörpse Krante' Op de zondagavond, zo'n twee weken voor het grote carnaval, wordt die op ludieke wijze eerst aan onze Hoogheden aangeboden. Alle andere aanwezigen krijgen daarna een exemplaar en in de daarop volgende dagen wordt de krant huis aan huis bezorgd in Eerbeek en Hall.
Het 22-jarige bestaan
De oprichting van de Kinderboerderij 'Kiboe' was ook weer iets bijzonders in de geschiedenis van De Dwarsliggers. Gestart in het jubileumjaar 2001 bij het 22-jarig bestaan. Mede op initiatief van en in perfecte samenwerking met de Lions Club Zuid-Oost Veluwe is deze Kinderboerderij tot stand gekomen. Tot op de dag van vandaag voor jong & oud van Eerbeek en daarbuiten een heerlijk rustpunt en speelplaats om te genieten van al hetgeen de natuur te bieden heeft.
De Golfoorlog in 1991
"Op de woelige baren zo gezegd!" Een memorabel jaar voor onze vereniging, zonder carnaval. Gelukkig bleek dit een eenmalige gebeurtenis, waar wij later qua samenwerking en onderlinge verstandhouding sterker uit te voorschijn zijn gekomen.
Epiloog
Alles wat hierboven is geschreven is nu verleden. Een verleden waard om te koesteren en om te beseffen wat er gezamenljik allemaal tot stand is gebracht. Wij denken daarbij echter ook aan alle leden van de vereniging die in de afgelopen 33 jaar helaas zijn overleden. Mijn verhaal 'terug in de tijd van de afgelopen 33 jaar' zit erop, of op z'n Eerbeeks... 't is uut. Als we nu in staat zijn onze vereniging te blijven beleven zoals het hoort bij carnaval en ons regelmatig aanpassen aan de veranderingen van de tijd, dan kunnen zowel wij als Eerbeek en de wijde omgeving nog lang van De Dwarsliggers genieten.
Een warme carnavaleske groet en een driewerf Alaaf van, Herman Wooning